Asatron

Vi övar på att skriva faktatexter. Här kan ni läsa några texter om asatron.

Tron på vikingatiden

På vikingatiden trodde man på asar, troll, jättar och massa andra varelser som man inte tror på idag. Vikingarna trodde på det innan de blev kristna.

Gudar

Tor var Odens äldste son som var en åskgud. Han var den starkaste av asarna och försvarade Asgård med sin hammare Mjölner som var smidd av dvärgen Sindre. Tor bar styrkebältet som kallades Mengingjord och han hade ibland en järnhandske på sin högra hand. Han bodde i huset Trudvang med sin fru Siv, deras barn Mode och Trud. Tor hade en ärkefiende som var Midgårdsormen. De två skulle mötas i en dödskamp under Ragnarrök.

Loke som var en mystisk figur var också från början av jättesläkt. Det gjorde honom ännu mer mystisk. Han är egentligen ingen gud man han var mycket mäktig och trollkunnig. En gång när han hade förvandlat sig till ett sto (för att förstöra för en jätte med sin hingst) fick han ett föl som hade åtta ben och som var världens snabbaste. Det fölet fick namnet Sleipner och han fick bli Odens häst eftersom han var så snabb. Loke ville ha fler lyckade barn så han fick tre nya barn. Men de blev inte lika lyckade. De tre barnen var Midgårdsormen, Hel och Fenrisulven.

Världsbilden

Man trodde att ett träd växte i jordens mitt som man kallade Yggdrasil. Den mittersta delen av jorden kallade man för Asgård. I Asgård bodde alla asar (alla gudar) och runt Asgård fanns det en mur. På andra sidan av muren låg människornas del som kallades för Midgård. Den tredje och yttersta delen var Utgård där alla jättar, troll och andra onda väsen bodde. Men de bodde i olika delar av Utgård. I dödsriket var Lokes dotter Hel härskarinna. Där bodde alla som hade dött i en sjukdom eller något liknande.
Det är så här som jag beskriver vikingarnas världsbild. Men andra tror att de olika delarna (Asgård, Midgård, Utgård och dödsriket) var på Yggdrasils grenar.

Ragnarrök

Eftersom Oden hade offrat sitt ena öga i Mimers brunn så blev han allseende. Han kunde se vad som hände runt om i världen och vad som skulle hände i framtiden. Han visste att regnbågen Rimfrost skulle bryta och att världen skulle gå under när Ragnarrök inträffat. Han såg att jätten Mimer skulle bli halshuggen under en strid och att hans huvud skulle falla ner i Mimers brunn. Eftersom Yggdrasils tre rötter delvis drack ur Mimers brunn blev Yggdrasils blad gula. Sedan skulle de komma tre hårda vintrar och efter det Ragnarrök. Asgård, Midgård, Utgård och Dödsriket slogs mot varandra under Ragnarrök. De två vargarna som jagade Sol och Måne kom ifatt dem och åt upp dem. Till slut dör alla och världen gick under men den skulle bildades på nytt.

Källor:
Odens rike, 2007, www.sli.se
Koll på vikingatiden, 2005, Bonnier utbildning
Puls historia, 2012, Natur och kultur
Tro under vikingatiden – Gudar, www.ungafakta.se
Frith A, 2015, Fornnordiska myter och sagor

 

 

 

Asatron

På vikingatiden trodde man på många gudar. Hur skapades jorden och hur är allt uppbyggt? Vad är Ragnarrök för någonting?

Gudar
Oden är en gud som bor i det största huset i Asgård med sin fru Frigg. Frigg och Oden har ett barn tillsammans. Oden har flera döttrar och flera söner med människor, troll och jättar. Oden skapade världen med sina bröder Vile och Ve. De gav till och med liv till de första människorna. Oden har plockat ut sitt ena öga och släppte ner det i vishetens brunn. Han kan se allting som händer i hela världen och vad som har hänt och vad som kommer att hända. Oden kunde förvandla sin ande till vad som helst. Han tog sig fram på en åttafotad häst som var snabbast i hela världen.

Tor är den äldste sonen av alla asarna. Han har lätt att bli arg men aldrig elak. Han bor i huset Trudvang med sin fru Siv och deras barn Mode, Magne och Trud. Tor försvarade Asgård mot jättar och andra läskiga varelser. Till hands har han sin hammare Mjölner gjord av dvärgen Sindre. Tor kastar Mjölner och när den träffar sitt mål åker den tillbaka till hans hand igen.

Hur såg världen ut?
Vikingarna trodde att världen var platt och att ett träd växte i mitten. Det trädet hette Yggdrasil. Yggdrasil sträckte sig från jorden upp till himlen. Gränserna från jättar och andra väsen var stammens rötter och vissa säger att det är på grenarna världarna ligger på. Närmast Yggdrasil låg Asgård där bodde alla gudarna sen var det en hög mur och bakom var det Midgård och där bodde människorna. Det fanns ytterligare en till värld och det var Utgård, där bodde alla onda jättar. Allra längst ut var Midgårdsormen som bet sig själv i svansen. Under jorden fanns dödsriket där var den otäcka gudinnan Hel som härskade.
Vikingarna trodde också att en häst drog runt solen, hästens namn var Skinfaxe.

Hur världen skapades
Ymer var en stor jätte. Han var den största jätten som existerade han bara växte och växte. Men han blev nerslagen av Oden, Vile och Ve och de byggde världen. Hans kropp blev berg och hans blod blev sjöar.

Ragnarrök
De trodde att jorden skulle gå under, det var Ragnarrök. Oden såg att jorden skulle gå under. När tre tuppar kacklade startades krig mellan jättarna och gudarna. Samma tidpunkt släppte Midgårdsormen svansen och Fenrisulven bet sig fri. Nästan alla dör i kriget men jorden går under och då dör alla. Sen kommer jorden upp igen.

Blota till gudarna
Människor blotade till gudarna det betyder att man gav gåvor till gudarna. När de blotade till gudarna hoppades man på rikedom, lycka och seger.

Källor:
Odens rike, 2007, sli.se
Tro under vikingatiden – gudar, ungafakta.se
Koll på vikingatiden, 2005, Bonnier utbildning